| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tomeq Site Admin

|
Wysłany: Czw 03 Lut 2005 02:03 Temat postu: Praca dla Polaków? |
|
|
| Czy słyszeliście gdzieś może (w radiu, TV, prasie) o jakichś możliwościach pracy na Grenlandii? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Slawomir 70
|
Wysłany: Sro 06 Wrz 2006 11:10 Temat postu: |
|
|
Dołączam się do Tomq'a.
przeciętny obywatel nie może marzyć o zobaczeniu Grenladii turystycznie. a o tym, że wiele osób chciałoby zobaczyć tą wyspę świadczy ilość wyświetleń (ponad 3 tysiące) tematu "Praca".
Czy należy szukać w Danii czy bezpośrednio na Grenlandii.
Jak z językiem (duński w Polsce nie jest zbyt popularny nie mówiąc już o lokalnym języku). Czy angielski wystarczy, czy tez bez duńskiego nier da rady.
A jeżeli ktoś ma doświadczenie w pracy tam niech podzieli się informacjami.
Apeluję o to co na innych forach: podawajcie jak kszałtują się zarobki, żeby nowi nie zaniżali pensji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomeq Site Admin

|
Wysłany: Sro 06 Wrz 2006 11:25 Temat postu: |
|
|
Sądzę, że pracy najlepiej szukać na miejscu, Dania coraz mniej interesuje się losem Grenlandii.
Co do języków to jednak duński tam króluje, ale pewnie sporo ludzi zna angielski.
Turystyczny wypad na Grenlandię nie jest drogi. Z Reykjaviku są czasem loty lub rejsy za 400 EUR w obie strony. A gdy zbierze się większa grupa w promocyjnym okresie to pewnie i mniej można zapłacić.
Jest już trochę Polaków na Wyspie, więc można do nich słać pytania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
amarok

|
Wysłany: Pon 18 Wrz 2006 14:22 Temat postu: |
|
|
Ci Polacy to głównie budowlańcy z Nanuuk. Ja się zastanawiam, czy jak skończę studia i zarobię trochę to będę miał szansę na osiedlenie się i pracę na grenlandii... będę mgr administracji samorządowej i finansów publicznych co oznacza, że będę mógł uczyć w szkole, pracować w banku lub jako urzędnik - słowem multum możliwości... uczę się na własną rękę języka no i znam nieźle angielski... pewnie trzeba by się jeszcze wziąć za duński a możeby tak ambasadorem zostać Polski w Grenlandii hehehe  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Slawomir 70
|
Wysłany: Pon 18 Wrz 2006 14:39 Temat postu: |
|
|
Mi się wydawało że szukają raczej techników i inżynierów ale może się mylę. Czytałem że w sektorze publicznym jest zatrudnionych 45% Grenlandczyków, więc może być ciężko z pozwoleniem na pracę..
Napisz jak Ci poszło Moja żona ma podobne wykształcenie i troszkę mnie to ciekawi .
POWODZENIA  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
amarok

|
Wysłany: Pon 18 Wrz 2006 14:47 Temat postu: |
|
|
zobaczymy jak mi pójdzie narazie mma licencjat, a za 2 lata bedzie mgr cóż to nie musi być administracja moge też uczyć w szkole pożyjemy obaczymy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
guluris

|
Wysłany: Nie 05 Lis 2006 18:53 Temat postu: |
|
|
A ja bym chciał mieszkać w Islandii i czasami zaglądać na Grenlandię w celach turystycznych.
Cóż , kocham północ , zimę i przyrodę.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sadek

|
Wysłany: Wto 28 Lis 2006 22:19 Temat postu: |
|
|
| bongomir, w dziale " o sobie" napisałes, ze pracujesz w grenlandzkiej szkole, mogłbys zdradzic na jakim stanowisku ? No i jak kształtuja sie zarobki w Grenlandi, nie tylko w szkolnictwie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bongomir
|
Wysłany: Sro 13 Gru 2006 19:39 Temat postu: |
|
|
Do Sadka: pracuję jako nauczyciel, zarobki sa identyczne z dunskimi, czyli dobre choc zycie jest ciut drozsze niz w Danii. Specjalisci w roznych dziidzinach zarabiaja tu naprawde niezle.
pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adek4811
|
Wysłany: Wto 29 Cze 2010 18:27 Temat postu: Praca |
|
|
| Oferty pracy na Greenlandii są na stronie www.nextjobgreenland.gl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joanna18 1 ostrzeżenie

|
Wysłany: Czw 30 Cze 2011 10:56 Temat postu: |
|
|
| A to ciekawe że można połączyć obie rzeczy ale żeby tam pracować na dłużej to bym nie wytrzymała miesiąc góra dwa maksimum, nawet praca za sam pobyt - słyszał ktoś o czymś takim. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moniae1987 1 ostrzeżenie

|
Wysłany: Nie 20 Sty 2013 19:41 Temat postu: |
|
|
| nie wiedziałam, że tam w ogóle jest jakaś praca dla Polaków |
|
| Powrót do góry |