Forum GRENLANDIA.PL/FORUM Strona Główna GRENLANDIA.PL/FORUM
Klub Miłośników Grenlandii

Zanim coś napiszesz lub się zarejestrujesz, przeczytaj REGULAMIN

Powrót do serwisu GRENLANDIA.PL

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kursy grenlandzkiego?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GRENLANDIA.PL/FORUM Strona Główna -> Edukacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amarok

PostWysłany: Pon 02 Paź 2006 16:39    Temat postu: kursy grenlandzkiego? Odpowiedz z cytatem

czy istniej taka możliwość aby ktoś dawał na forum regularne lekcje "grenlandzkiego" Smile ???
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Wto 03 Paź 2006 05:14    Temat postu: Lekcje języka grenlandzkiego Odpowiedz z cytatem

To chyba będzie problem, biorąc pod uwagę frekwencję na Forum Confused
amarok

PostWysłany: Wto 03 Paź 2006 09:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a wogóle ktoś bylby w stanie poprowadzić takowe kursy ???
Child_of_darkness

PostWysłany: Sro 04 Paź 2006 20:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że w Polsce nikt nie zna Grenlandzkiego... co dopiero na takim malutkim forum. Mimo tego polecam ciekawą stronkę....

http://www.geocities.com/jerry_mccarthy_uk/grnintro1.htm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
amarok

PostWysłany: Sro 04 Paź 2006 20:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no niestety Sad ja dałem u siebie na blogu odnośniki do kilku stron Wink
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Czw 05 Paź 2006 02:46    Temat postu: Książki i słowniki Odpowiedz z cytatem

A może zrobimy zrzutę na biblioteczkę Grenlandofila?
Oto co można by było kupić:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_b/002-5079336-3252029?url=node%3D1000%2C21%2C11475%2C11495%2C11561&field-keywords=eskimo

Mam znajomego w USA, więc można kupić książki używane, wtedy jest jeszcze taniej. Zwykle kupuje na Amazonie używane książki w ten sposób, że daję adres kumpla w USA, do niego schodzą się książki, i gdy uzbiera się jakaś sensowna ilość, to kumpel wysyła mi pocztą Smile
amarok

PostWysłany: Czw 05 Paź 2006 09:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm nie ma psrawy, ale ciekawe ile by się osób chciało zrzucić Wink poza tym:

http://www.phrasebase.com/forum/board.php?FID=333 Wink
bongomir

PostWysłany: Pon 09 Paź 2006 14:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wlasnie zaczalel lekcje grenlandzkiego

skuut - buty
ajungi (fonetycznie, nie znam pisowni) co slychac
ajungilaq - w porzadku
ananana - mama
adada - tato
ajara -- ciocia
asiasiara - moj kochany/a (w grenlandzkim nie rozroznia sie plci)

dalsze lekcje wkrotce
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Pon 09 Paź 2006 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DZIĘKUJEMY!! Tak trzymać Smile
Jednym słowem jesteś ajungilaq gość Smile
amarok

PostWysłany: Pon 09 Paź 2006 15:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proponuję jednak nieco powazniej do tego podejść, bo rzucenie na odwal kilku wyrazów to raczej średni pomysł Smile poza tym może admin zrobi do tego odpowiedni dział Wink ???
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Pon 09 Paź 2006 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę o propozycje jak miałby wyglądać taki dział - jakaś konkretna nazwa?
Gdyby ktoś się zadeklarował opiekowac takim działem, to może zostać moderatorem takiego działu. Temat z lekcjami mógłby być np. zablokowany i kolejne lekcje byłyby wpisywane przez prowadzącego (moderatora), natomiast dyskusja do tych lekcji odbywałaby się w drugim wątku. W ten sposób lekcje nie mieszałyby się z komentarzami.

Proszę o propozcyje (również na priva).
amarok

PostWysłany: Pon 09 Paź 2006 16:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zanim padną propozycje trzebaby kogoś kto ma przede wszystkim czas (bo myśle że ochoty nikomu nie brak) i zna na tyle angielski też żeby materiały z angielskiego módz nam w częściach niezrozumiałych wytłumaczyć... nazwa działu to najmniejszy problem, dajmy na to Kursy grenlandzkiego... bo ja niestety ani czasu ani angielskiego Sad
bongomir

PostWysłany: Wto 10 Paź 2006 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moge zajac sie prowadzeniem tego dzialu i przeprowadzac regularne lekcje, mam dyspozycji wielu najtiwow i sam juz troche umiem. czekam na propozycje, jak wyobrazalibyscie sobie takie lekcje. mam tez dostep podrecznikow do grenlandzkiego dla dunczykow, jesli zainteresowanie byloby duze moge nawet zajac sie przetlumaczeniem ich.

slowko na dzis to bili - samochod
kinana - kto to
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
amarok

PostWysłany: Wto 10 Paź 2006 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jak znajde chwile czasu to przedstawie propozycje swoje Wink a tymczase mgratuluję podjecia się tego zadania :]
bongomir

PostWysłany: Sob 07 Kwi 2007 23:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzial iestety nie powstal wiec dodaje kilka nowych slowek
prosz nie krytykowac, a jesli pomysl wydaje sie komus sredni, dawaj sam stary:

sumi najugaqarpit? - gdzie mieszkasz?
warszawami najugaqarpunga - mieszkam w Warszawie
aap - tak
naamik - nie
qnaoq taasarpaat kalaallisut - jak to sie nazywa po grenlandzku
suminngaaneerpit? - skad jests?
polenminngaaneerpit - jestem z Polski

Pozdrawiam, milej nauki
Powrót do góry
rangifer

PostWysłany: Czw 21 Cze 2007 02:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To, czego o grenlandzkim zdołałem się dowiedzieć opisałem na stronie http://hornsund.igf.edu.pl/tmo/grenlandia/gl/jezyk.html.
Generalnie, nawet mieszkając na Grenlandii nie jest łatwo uczyć się tego języka, a co dopiero zdalnie. Uważam, że sprawa z góry skazana jest na porażkę, zdecydowanie nie zachęcam.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Czw 21 Cze 2007 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym językiem to duzo chyba zalezy jednak od samozaparcia oraz talentu językowego.
Sa pewnie tacy, co potrafią wczuć się w język i nauczyć się go w prostej formie już po paru miesiącach nauki, a inni potrzebują wielu lat...

Mam znajomych, którzy mieszkają i pracuja w Japonii, ale nie uczą się japońskiego, bo nie jest im tak potrzebny. Pracują na uczelni, więc wystarcza im angielski. Pewnie znają już trochę wyrażeń ze słyszenia, ale z tego co wiem, to jakoś nie ciągnie ich w stronę nauki języka.
helguera

PostWysłany: Wto 26 Cze 2007 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co powiedział rangifer (zwięzły, ale świetny opis!) jest prawdą i dotyczy nie tylko języków tak trudnych jak "grenlandzki". "Na dystans" nie da się dobrze nauczyć języka, do którego w dodatku powszechnie nie ma dostępu; pracuje zazwyczaj pamięć wzrokowa a nie słuchowa, itd.
Ale warto próbować nauczyć się chociaż podstaw, bo dla miłośników Grenlandii ważne jest przecież aby znać choćby podstawowy zasób słów czy podstawowe reguły jakie rządzą tym egzotycznym językiem! A tego może nauczyć się każdy, nawet bez specjalnego talentu do języków...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Sro 27 Cze 2007 23:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno mi dyskutować, bo nie podejmuję się nauki języka Inuitów. Ale zwykle jest tak, że wszystko zależy od człowieka.
Jak ktoś ma dobrą pamięć i silną motywcję oraz smykałkę do języków to nauczy się każdego języka Smile

W końcu sami Inuici też kiedyś musieli nauczyć się swego języka, a chyba nie jest tak, że dopiero staruszkowie nabywają umiejętności porozumiewania się z innymi? Very Happy
helguera

PostWysłany: Pon 05 Lis 2007 01:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, ale każdy język ojczysty zostaje nabyty naturalnie przez dzieci. Nie ma łatwiejszego i trudniejszego języka ojczystego, takie są teorie.Tak więc dla Inuitów,ich język jest tak samo łatwy jak dla nas polski. Gorzej jeśli ktoś z zewnątrz chce się go uczyć...
Powrót do góry
dariusz40

PostWysłany: Sob 01 Mar 2008 19:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla porzadku przypomne ze Grenlandia ma trzy jezyki:

1). Kalaallisut - jezyk panstwowy, ktorym posluguje sie wiekszosc Grenlandczykow, chociaz wystepuja rozne dialekty - chyba najbardziej charakterystyczny jest tzw. i-dialekt, ktorym posluguje sie spora czesc poludnia Grenlandii i rejon Upernaviku.
2). Tunumiit oraasiat - jezyk wschodnio-grenlandzki, z duza iloscia innych slow i bez charakterystycznego dla kalaallisut bezdzwiecznego "ll"(/"tl"), ktory zastepowany jest "r".
3). Avanersuaq - albo Inuktun; jezyk rejonu Qaanaaq - bardziej zblizony w slownictwie i wymowie do Inuktitut, ktorym posluguje sie duza czesc inuitow w Nunavut (pln.wsch. Kanada).

A propos: mysle ze grenlandzki jest na tyle ciekawy i odmienny, ze warto go poznac nawet tylko od strony teoretycznej - po prostu zeby zrozumiec jego bardzo odmiennna konstrukcje i logike. Ja po przeczytaniu z zapartym tchem dunskiej ksiazki do gramatyki grenlandzkiego stwierdzilem z zalem, ze na opanowanie tak skomplikowanego jezyka jestem juz po prostu za stary. Pomimo tego lubie czasem siegnac do grenlandzkiego slownika lub gramatyki dla czystej przyjemnosci estetycznej.
Powrót do góry
tomeq
Site Admin

PostWysłany: Nie 02 Mar 2008 00:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobnież język jest odzwierciedleniem kultury danego narodu, a także jego filozofii, logiki, struktury socjologicznej, podstaw moralnych itp.
Różnice w strukturze języka pozwalają lepiej zrozumieć sens zycia danego narodu, to co dla niego ważne.

Dlatego warto zachęcać każdego (a zwłaszcza młodych) by nie tylko uczyli się języka angielskiego, ale także języków bardziej egzotycznych: indiański, japoński, chiński, tajski, język aborygenów, ludów Polinezji itd.

Jeśli znasz jakieś ciekawostki dotyczące języków Grenlandii to zapraszam do dzielenia się tym z in nymi Forumowiczami. Smile
Wife

PostWysłany: Pon 24 Mar 2008 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nauka grenlandzkiego w praktyce zajelaby lata, ale teoria sama w sobie jest dosc ciekawa:)
ps. w wiekszosci kraju mowia zachodnio grenlandzkim, na polnocy zmienione sa jedynie niektore liczebniki i kolory. a we wschodniej czesci kraju mowia swoimi dialektami.
Powrót do góry
jamalenka

PostWysłany: Pon 12 Kwi 2010 00:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

www.sermersooq.dk
rangifer

PostWysłany: Pon 02 Sie 2010 22:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie wróciłem z Grenlandii, gdzie m. in. spotkałem się ponownie z mieszkającym tam na stałe znajomym Polakiem.
Jego refleksje na tamat nauki grenlandzkiego potwierdzają niezwykłą trudność tego języka (i jednocześnie oczywistą łatwość w przypadku małych dzieci, jak jego córka) oraz wskazują na trudności "społeczne" początkującgo adepta - wszelkie błędy, których takowy początkujący popełnia bez liku są bez litości wskazywane i wyśmiewane. Co wg mnie ma też swoje dobre strony.
Osobiście dochodzę do wniosku, że o ile po czasochłonnym pamięciowym opanowaniu reguł i słownictwa obcokrajowiec jest w stanie rozumieć teksty, szczególnie pisane, które można na spokojnie rozłożyć na składowe i próbować domyśleć się ogólnego sensu, to sprawne wyrażanie własnych myśli, czyli tworzenie polisyntetycznego bełkotu jest dla nas praktycznie nie do opanowania.
Na marginesie nikomu nie polecam nauki jakiegokolwiek języka bazując jedynie na tekstach pisanych. W ten sposób da się nigdy odgadnąć prawidłowej wymowy. Nieznane u nas głoski grenlandzkie takie jak "ll", "q", długie samogłoski, czy delikatne udźwięcznianie spółgłosek bezdźwięcznych trzeba po prostu usłyszeć. Do tego dochodzi zmiękczanie "t" przed niektórymi samogłoskami, inna wymowa "e" w niektórych przypadkach, inna intonacja pytań i cała masa zjawisk dźwiękowych, które umykają przy suchym studiowaniu tekstów.
Wg mojej wiedzy jedyne kompleksowe materiały do nauki grenlandzkiego są opracowane po duńsku, więc nie obejdzie się bez choćby podstawowej znajomości tego języka. Zrozumienie takich fenomenów gramatycznych, jak choćby większa liczba trybów czasownika niż w polskim i zakres ich stosowania jest konieczne.

Przy okazji ostatniej wizyty dowiedziałem się również, że na wydziale eskimologii Uniwersytetu w Kopenhadze studiuje lub studiował Polak, który zna grenlandzki na tyle dobrze, że ponoć tworzy słownik GL-PL.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wife

PostWysłany: Pią 13 Sie 2010 18:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

slownik dunsko-grenlandzki i grenlandzko-dunski dostepny na www.ilinniusiorfik.gl/oqaatsit
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GRENLANDIA.PL/FORUM Strona Główna -> Edukacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: