| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
bongomir
|
Wysłany: Pią 04 Kwi 2008 00:25 Temat postu: |
|
|
to już chyba wszystkie pozycje do grenlandzkiego dla obcokrajowcow, ja przerobilem czesc qagit na szkole wieczorowej ale niewiele pomoglo, sa jeszcze podreczniki dle pierwszych klas podstawowki ale do tego trzeba byc troche bardziej zaawansowanym (ja nie jestem).
w czerwcu mam miec tygodniowy, ponoc bardzo profesjonalny kurs gr. w szkole jezykowej w Sisimiut, dam znac jak poszlo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wife
|
Wysłany: Pon 07 Kwi 2008 22:57 Temat postu: |
|
|
| w bibliotece w Qas jest jeszcze z 5 innych ksiazek do nauki grenlandzkiego, ale w starej pisowni, wiec nawet nie przegladalam... natomiast szkola w sisimiut ma opinie dobrej (jakkolwiek 'profesjonalizm' i 'grenlandia' nie pasuja do siebie...), zycze powodzenia:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julci3k
|
Wysłany: Sob 15 Lis 2008 11:58 Temat postu: |
|
|
Mam na imie Julia, obecnie mieszkam na Islandii, ale kiedys chcialabym zwiedzic kawalek swiata, w tym tez Grenlandie. Stad tez mam pare pytan:
Jak zimno jest u Was? Porownywalnie do wyspy na ktorej mieszkam? Zimniej? Cieplej? Jak jest z praca? Jest szansa na znalezienie? Niewiele wiem o Grenlandii a chcialabym poszerzy swoja wiedze, wiec: trzeba miec pozwolenie na pobyt/prace? Jak jest z domem/mieszkaniem? Jacy sa ludzie? Polacy? Sklepy? Jezyk? Ciekawostki?! Bede zainteresowana kazda odpowiedzia. Pozdrawiam serdecznie. Podrozniczka _________________ Miecz Twej obojetnosci przebil mi serce.. ;( |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dariusz40
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bongomir
|
Wysłany: Wto 16 Gru 2008 17:38 Temat postu: |
|
|
w czerwcu mam miec tygodniowy, ponoc bardzo profesjonalny kurs gr. w szkole jezykowej w Sisimiut, dam znac jak poszlo.[/quote]
jak obiecalem tak czynie, kurs okazal sie calkierm dobry, pojalem podstawy gramatyki ktora okazala sie bardzo logiczna, mozna ja niemal zestawic w tabele podobnie jak to ma miejsce w jezyku niemieckim choc to oczywiscie zupelnie inna struktura gramatyczna.
Kurs jest dosc drogi, dla mnie sfinasowal go zaklad pracy (szkola) wiec moze i wam sie uda. Szkola jezykowa z Sisimiut oraganizuje tez kursy w innych miastach. _________________ Od dwóch lat na Grenlandii - www.poznajgrenlandie.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tallulah

|
Wysłany: Sob 09 Maj 2009 14:16 Temat postu: |
|
|
No więc ja może trochę zboczę z offtopu i nawiąże do tematu
Jestem piętnastolatką (tak, niestety). Interesuję się pisaniem, filmem, muzyką, rysunkiem, charakteryzacją, fantastyką i - oczywiście - Grenlandią oraz Islandią.
Piszę opowiadania oraz prowadzę własne forum o fantastyce i literaturze.
W przyszłości chciałabym odbyć podróż do Islandii, a nawet dalej, w tym też celu zarejestrowałam się tutaj.
Poza tym jestem zafascynowana zaprzęgami. Póki co mam jedynie jednego psa północy - alaskana. Planuję za kilka lat zakup psa grenlandzkiego i udział w zaprzęgach.
Witam wszystkich i pozdrawiam ;D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomeq Site Admin

|
Wysłany: Czw 14 Maj 2009 00:18 Temat postu: |
|
|
| Tallulah napisał: | Jestem piętnastolatką (tak, niestety). Interesuję się pisaniem, filmem, muzyką, rysunkiem, charakteryzacją, fantastyką i - oczywiście - Grenlandią oraz Islandią.
| No nie wiem czemu "niestety". Wiek 15 lat - to początek największej kreatywności człowieka. Ma się wtedy sporo energii i można przenosić góry (zwłaszcza lodowe)
Zaraz skończy się szkoła, studia i potem często już nie ma czasu na te wielkie plany, które można realizować będąc młodym. Trzeba tylko wierzyć w siebie i nie dać się ponuremu światu, który chce by każdy nałożył maskę cwaniaka (ze strachu, że bycie marzycielem może być mylone z byciem frajerem).
Prawdziwa sztuka bycia dorosłym, to umieć zachować swoje "15 lat" do końca życia  _________________ Go home, go North! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tallulah

|
Wysłany: Czw 14 Maj 2009 11:08 Temat postu: |
|
|
| Najczęściej piętnastolatki są postrzegane nieco inaczej... ;] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kancia347
|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009 14:26 Temat postu: A myślałam, że jestem jedyna... :) |
|
|
Terve!!! (tzn "cześć" po fińsku)
Nazywają mnie Anighito (czyli "dziecko śniegu"), lub KANCIA. Urodziłam się wraz z pierwszymi w sezonie płatkami śniegu. I może stąd się wzięła moja miłość do wody w stałym stanie skupienia... I do zimy...
Mieszkam w Lublinie, gdzie studiuję geografię. Uczę się języka fińskiego, oraz francuskiego i ciągle doskonalę angielski.
Pasji mam kilka. Po pierwsze to Arktyka. Od najmłodszych lat chcę wyjechać na Grenlandię. Miałam już okazję zwiedzić (trochę rowerem, trochę samochodem) Skandynawię. Cudowny obszar!!! Poza tym, moje serce oddałam muzyce. Gram na gitarze i śpiewam. Najczęściej słucham Dżemu, Agnus Dei i Kai Paschalskiej. Czytam książki Dickensa, Centkiewiczów, oraz opisujące wyprawy polarne (gł. Amundsena, Nansena i Shekeltona). Jednakże moją ukochaną książką są "Opowieści z Narni" C.S. Lewisa. Lubię sporty zimowe, gł. jazdę na łyżwach na Lodowisku Globus. Uwielbiam rower (także wodny), podróże z plecakiem, spanie w namiocie, łażenie po Tatrach. Dodatkowo interesują mnie samochody (rajdy wrc, oraz Mazda 323F), co ze względu na moją płeć jest dla większości dziwne... :) Jestem wegetarianką (ale pewnie będę zmuszona porzucić to na czas pobytu na Grenlandii). I uwielbiam czekoladę!!!
Mam nadzieję, że dzięki tej stronce dowiem się jak najwięcej na temat Grenlandii, co pomoże mi wybrać się do Nuuk i dalej... I że poznam ludzi podobnych do mnie... Pozdrawiam!
Zapraszam do odwiedzin na naszej-klasie i do gg 10571494.
Karolina Mędrek _________________ KANCIA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jamalenka
|
Wysłany: Pon 30 Lis 2009 22:27 Temat postu: |
|
|
hej
zagladalam tu juz kilka razy no i w koncu postanowilam sie odezwac. Plan wyjazdu do Grenlandii pojawil sie w mojej glowie, a wlasciwie to w glowie mojego chlopaka, Dunczyka, ktory byl tam sluzbowo kilkakrotnie... i po tygodniowym pobycie wzdychal mi przez 2 miesiace jak to on bardzo teskni za Grenlandia. Pisze tam poniewaz jeszcze tam nie jestesmy, ale bedziemy juz za nieco ponad miesiac. Mielismy zaczynac prace oboje w styczniu, ale oczywiscie okazalo sie ze dla mnie procedura jest o wiele bardziej skomplikowana niz dla niego. Dostalismy prace oboje w jednej firmie, jedziemy do Nuuk. Juz sie nie moge doczekac.
Kto z was mieszka w Nuuk?
pozdrawiam, _________________ Agnieszka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dariusz40
|
Wysłany: Czw 03 Gru 2009 23:09 Temat postu: |
|
|
Zycze przyjemnej podrozy i pobytu. W Nuuk sa ponoc polscy lekarze (albo byli). Zdaje sie ze grenlandzka polonie charakteryzuje spora fluktuacja.
Ja mieszkam na polnocy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kancia347
|
Wysłany: Pią 04 Gru 2009 20:56 Temat postu: ... |
|
|
A czy bez znajomości duńskiego da się przetrwać na największej wyspie na Ziemi? _________________ KANCIA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jamalenka
|
Wysłany: Sro 20 Sty 2010 18:54 Temat postu: no to jestem w Nuuk |
|
|
juz ponad 2 tygodnie na razie napawam sie wszystkim dookola, chociaz moje wielkie szczescie przycmiewa niestety oczekiwanie na pozwolenie na prace i pobyt, dzwonie codziennie do udlændineservice do Danii ale pracuja tam w tempie mrowczym wiem, ze z Grenlandii poszla odpowiedz pozytywna, wiec reszta to tylko formalnosc, bez dopelnienia ktorej nie moge zaczac pracy...a az mnie rece swiezbia poznalam juz prawie wszystkich ludzi z ktorymi bede niedlugo wspolpracowac i jestem wrazenia bardzo pozytywne, szczegolnie po obojetnosci, ktora dosyc czesto mozna spotkac w Danii. Umilam sobie na razie zycie wizytami w przyszlej pracy, spacerami (pogoda super) i ...dzierganiem skarpetek dla mojego chlopaka na razie jeszcze zadnych Polakow nie spotkalam, nie slyszalam w okolicy i nikt z ludzi ktorych poznalam nie zna zadnych Polakow w Nuuk...
to na poczatek
pozdrawiam _________________ Agnieszka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wife
|
Wysłany: Sro 27 Sty 2010 17:10 Temat postu: |
|
|
@jamalenka
jakis czas temu w Nuuk poszukiwano tlumacza polsko-dunskiego na budowe, wiec jacys Polacy musieli tam tez byc:) ale wydaje mi sie,ze jest to grupa spoleczna malo asymilujaca sie z miejscowymi.
Wydzwanianie do udlændingeservice niekoniecznie pomaga, mi tak czy siak przyslali pozwolenie po 3 miesiacach...
powodzenia:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Snow Farmer
|
Wysłany: Nie 31 Sty 2010 20:54 Temat postu: |
|
|
Witam
Jestem tutaj po to aby dowiedzieć sie wiecej na temat tego niezwykłego kraju który wciąż fascynuje wielu ludzi z powodu swojej odległości od Europy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jamalenka
|
Wysłany: Sob 20 Lut 2010 02:36 Temat postu: |
|
|
a jednak troche pomoglo, za ktoryms razem udalo mi sie dorwac bardzo mila pania o imieniu Mette, ktora chyba byla jedyna osoba urodzona w Danii z tej calej masy osob z udlændineservice z ktorymi rozmawialam. Tego samego dnia wydrukowala dla mnie ta naklejke do paszportu i wyslala... pozniej bylo troche problemow bo policja nie odbierala poleconych z poczty... ale w sumie poczta jest czescia firmy w ktorej pracuje wiec i to zostalo zalatwione szybko po namierzeniu nieodebranych listow z udlændinge service nadanych konkretnego dnia na post box policji w tak nielicznej spolecznosci latwiej pewne rzeczy zalatwic Juz wszystkie papiery zalatwione, czekam na wiadomosc o kursie grenlandzkiego w firmie, organizuja co najmniej 2x w roku cos takiego dla Dunczykow glownie, przyjezdza koles z Finlandii i uczy ludzi... a na dunski prawdopodobnie w kwietniu wysla mnie na 2 tygodniowy kurs do Sisimiut... juz sie ciesze na mysl o wyrwaniu sie na kilka dni i obejrzenia czegos poza Nuuk troszke praktyki z dunskim mi sie przyda... a grenlandzkiego troszke sie obawiam ale chetnie sie poucze
jak Wasze doswiadczenie z nauka grenlandzkiego??
pozdrawiam _________________ Agnieszka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|