| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
daggmask

|
Wysłany: Sro 31 Sie 2005 13:23 Temat postu: literatura o Grenlandii |
|
|
Szukam wszelkich książek o Grenlandii i chociaż posiadam kilka, to jednak czuje pewnien niedosyt, bo to książki z lat 30 XX. Zastanawiałam się czy może ktoś wie czy były publikowane jakieś nowe pozycje na temat Grenlandii - coś współczesnego, jakieś badania czy podróże? A propos, czy ktoś wie może czy książka o trawersie Grenlandii przez Nansena została opublikowana w Polsce? A może ktoś takową książkę posiada? _________________ 'immaqa' znaczy 'byc moze' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WojtekB
|
Wysłany: Nie 05 Mar 2006 20:24 Temat postu: Szukam książki |
|
|
Cześć jestem nowy na tym forum, witam wszystkich.
Szukam książki o Grenlandii a zapomniałem tytułu i autora.
Była to opowieść o człowieku z " cywilizacii", który znalazł sie na Grenlandii jego przeżycia i kontakty z ludnością opisy życia i kulinariów. Książka wydana napewno przed 1982r. bo czytałem ją w stanie wojennym. Bochater ożenił sie z grenlandką i pozostał tam na stałe.
Jeżeli komuś się coś kojarzy to prosze o odpowiedz, zależy mi na tym bo bylo to o pierwszych kontaktach w tamtym terenie.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
guluris

|
Wysłany: Nie 05 Mar 2006 21:15 Temat postu: |
|
|
Witaj WojtekB
Super że ktoś tu zaglądnął
Pozdrawiam _________________ Great song |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WojtekB
|
Wysłany: Nie 05 Mar 2006 21:32 Temat postu: |
|
|
A o tej książce co pytam masz jakąś wiedze?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomeq Site Admin

|
Wysłany: Pon 06 Mar 2006 06:42 Temat postu: Książka |
|
|
Napisz coś więcej o tej książce. Może pamiętasz, czy autor był polski czy zagraniczny? Może pamiętasz wydawnictwo, objętość, imiona bohaterów, kraj z którego pochodził główny bohater, czas akcji (przed/po wojnie) itd.? _________________ Go home, go North! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WojtekB
|
Wysłany: Pon 06 Mar 2006 17:33 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi sie ze było to przed wojną, autor i bochater to tak jakby autobiografia.
Po opisie to tak jakby G była dziewiczym lądem, po opisie mieszkańców jak i potraw spożywanych przez nich.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
daggmask

|
Wysłany: Pon 06 Mar 2006 18:58 Temat postu: |
|
|
Co prawda ksiazki nie czytalam, ale moze to ta???? To jest Peter Freuchen, Przygoda w Arktyce - z tego co wiem, Freuchen podrozowal na Grenlandie razem z Rasmussenem, czyli poczatek XX w., poslubil Grenlandke, tyle ze ona zmarla byla jakos tak szybko, wiec Freuchen nie zostal na Wyspie na stale. Ksiazka zostala wydana w 1962r. _________________ 'immaqa' znaczy 'byc moze' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WojtekB
|
Wysłany: Pon 06 Mar 2006 19:08 Temat postu: |
|
|
Może to ta Musze sprawdzić. Ale już teraz dziękuję.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dariusz40
|
Wysłany: Sob 01 Mar 2008 19:55 Temat postu: |
|
|
Dla czytajacych po angielsku polecam:
Kenn Harper - Give Me My Father's Body: The Life of Minik, the New York Eskimo.
Jest to ksiazka dokumentalna opisujaca historie inuitow zabranych z Qaanaaq w pln. Grenlandii przez badacza Arktyki Roberta Peary. Mieli oni sluzyc jako zywe eksponaty w American Museum of Natural History.
Aktor Kevin Spacey kupil kilka lat temu prawa do nakrecenia filmu na podstawie tej ksiazki. Moze kiedys go nakreci. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jamalenka
|
Wysłany: Pon 30 Lis 2009 22:32 Temat postu: |
|
|
ja jestem na etapie przygotowania do wyjazdu i czytam "Grønland. Mægtig og afmægtig" autorstwa Marianne Krogh Andersen. Calkiem ciekawa i przede wszystkim "swieza" literatura, wydana w ubieglym roku w Danii. Jesli ktos wlada jezykiem dunskim, albo dopiero uczy sie tak jak ja, polecam
pozdrawiam, _________________ Agnieszka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dariusz40
|
Wysłany: Czw 03 Gru 2009 23:11 Temat postu: |
|
|
Dla rownowagi radze poczytac rowniez literature na temat danizacji i dunskiej polityki kolonialnej i postkolonialnej na Grenlandii. W Danii temat ten powoduje czesto podobne reakcje obronne jak przypominanie Polakom o ich antysemityzmie.
Grenlandzki punkt widzenia na temat grenlandzko-dunskiej koegzystencji prezentuje m.in. bardzo przystepna ksiazka "Den vanskelige tango", ktorej autorem jest Finn Lynge. Warto rowniez zajrzec do serii "Groenlandsk kultur- og samfunds-forskning" wydawanej przez Uniwersytet Grenlandii w Nuuk (Ilisimatusarfik). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bongomir
|
Wysłany: Pon 21 Gru 2009 23:44 Temat postu: |
|
|
[quote="jamalenka"]ja jestem na etapie przygotowania do wyjazdu i czytam "Grønland. Mægtig og afmægtig" autorstwa Marianne Krogh Andersen.
Dariusz ma racje że aby zyskać bardziej obiektywny obraz społczeństwa grenlandzkiego musisz również sięgnać po inne ksiązki, ta jest bardzo "duńska". Pozdrawiam i miłej lektury. _________________ Od dwóch lat na Grenlandii - www.poznajgrenlandie.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|